Günümüzde konut, yalnızca barınma ihtiyacını karşılayan değil yaşam tarzının, toplumsal ilişkilerinin düzenlendiği ekonomik bir araç olma özelliğindedir. Haliyle; konut niteliği toplumun ortak tercihi olan özellikler ve bireysel (yaşam şekli, sosyal beklenti vb.)tercihlerin toplamından oluşmaktadır.
Ankara İli Konut Eğilimleri Araştırması ile kentsel yapıda oluşan mekânsal değişimlerin konut üzerindeki etkilerini de dikkate alınarak Ankara’da konut politikaları değerlendirilmektedir. Bakanlığımız görevleri arasında bulunan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında İl Müdürlüğümüzce İlimizde toplamda 9.152 adet güvensiz yapının dönüşümü gerçekleştirilmiştir. İhtiyaçlar doğrultusunda artarak devam eden talepler değerlendirilirken vatandaşın beklentisini doğru analiz etmek şüphesiz ki çalışmaların sürdürülebilir olması ve kaynakların (emek, zaman, bütçe vb) doğru değerlendirilmesi açısından çok önemlidir. Yine İlimizdeki yerel yönetimler, yapım yetkisine sahip diğer kurum ve kuruluşlara ve sektörde görev alan meslektaşlarımıza (mühendis, mimar, şehir plancısı vb) da çalışmalarında beklentilerle ilgili fikir vermesi açısından önemli olacağı düşüncesiyle böyle bir çalışma yapılmıştır.
İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan araştırmada Ankara İlinde (merkez ve ilçelerinde ayrı ayrı olmak üzere) yaşayan bireylerin konut tercihlerini etkileyen en belirgin unsurların neler olduğunun, kullanıcı istemlerinin ve kentsel anlamda konut kullanıcıların tercihlerinin tespit edilerek Ankara’daki konut kriterleri hakkında genel kanaat oluşturulması böylece planlama ve dönüşüm çalışmalarının beklentileri karşılayan sürdürülebilir kentleşmeye olanak sağlayacak biçimde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu çalışmada nitel ve nicel araştırma teknikleri bir arada kullanılmıştır. Nitel teknik ile kentsel yapıda oluşan mekânsal değişim süreci, konut olgusu, konutun işlevleri, bireylerin konutları belirlerken dikkate aldıkları kriterler analiz edilmiştir. Nicel araştırma tekniğiyle Ankara kent merkezinde yaşayan bireylerin yaşayacakları konutları seçerken dikkate aldıkları veya alacakları öncelikli kriterlerin neler olduğunun tespit edilmesi amacıyla kullanılmıştır. Bu kapsamda Ankara İl Merkezinde 600, ilçelerde 400 olmak üzere toplam 1.000 kişi ile anket kapsamındaki 27 soru için birebir görüşülerek bu çalışma gerçekleştirilmiştir.
Yapılan çalışmanın bu konuda çalışacak olan kurum, kuruluş ve şahıslara ışık tutması temennilerimizle…