MOBİL ATIK TAKİP SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAPILAN ATIK TAŞIMA İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU !!!!!!!!!
Bilindiği üzere; atık taşıma işlemleri ilgili atık mevzuatı kapsamında Atık Yönetim Uygulaması(ATYÖN)/ Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) üzerinden gerçekleştirilmekte olup, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle basılı UATF kullanımı sonlandırılmış ve MoTAT sistemi tehlikeli atık taşıma işleminde zorunlu bir yöntem haline gelmiştir.
MoTAT ile yapılan atık taşıma işlemlerinde; atık üreticisi ve atık taşıma firmaları doğru atığın, belirtilen miktarda araca yüklendiğine dair mobil cihaz üzerinden belirlenen TKN-TDN numaralarını sisteme girmek suretiyle yüklemeye onay vermekte ve taşımayı başlatmaktadır. Atık işleme tesisleri ise bu atığı teslim aldığına dair taşıma firması ve atık işleme tesisi tarafından mobil cihaz üzerinden üretilen boşaltma numarası (BON) ile onayı vermek suretiyle taşımanın sonlanmasını sağlamaktadır. Bu işlemler yani atık gönderim talebi, atık yükleme ve atık boşaltma işlemleri, MoTAT uygulaması ve mobil cihazlar üzerinden işlemin yapıldığı konum ve zamanda tarafların onayı ile kayıt altına alınan verilerdir.
MoTAT üzerinden yapılan bu taşımalarda atık miktarı, atık kodu ve atık işleme tesis adı gibi taşıma verilerinde hatalı girişlerin yapıldığı durumlarda, söz konusu verilerin düzeltilebilmesi için ekranlar tasarlanmıştır. Bu ekranlardan atığın yükleme ve taşıma süreçlerinde, yani atık işleme tesisin kabul yaparak atığı atık işleme tesisinin stoğuna alıncaya kadar ki süreçte (MoTAT/Yoldaki Taşımalar ve Kabul Bekleyen Taşımalar), gerekli düzeltmeler taşımaya konu taraflarca yapılabilmektedir.
MoTAT sisteminin 2018 yılı Ocak ayı itibariyle tehlikeli atık taşıma işleminde zorunlu hale gelmesi ve uygulama kullanımının yaygınlaştırılması sürecinde, atık işleme tesislerinin BON girmek suretiyle atığı stoğa aldığı taşımalarda yani MoTAT/Kabulü Yapılmış Taşımalar kısmında yer alan atık gönderimlerinde, atık miktarı, atık kodu ve atık işleme tesis adına ilişkin düzeltme işlemleri Bakanlığımızca yapılmaktadır.
Ancak; gerek uygulamanın kullanıcılar tarafından etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmış olması gerekse taşımaya konu tarafların onayı ile oluşturulan ve MoTAT veri tabanında kaydedilen taşıma verileri ile Araç Takip Servis Sağlayıcılarının Bakanlık sunucularına servis ettiği verilerin tutarlılığını ve güvenirliğini teminen 11.01.2019 tarihi itibari ile MoTAT/ Kabulü Yapılmış Taşımalar kısmında yer alan taşımalara ilişkin olarak taşıma verilerinde herhangi bir düzeltme işlemi yapılmayacaktır.
Bununla birlikte bahse konu hatalı veri girişlerinden kaynaklı ve düzeltme ekranlarından düzenleme yapılmaksızın kabulü yapılan taşımalar, Atık Yönetim Uygulaması üzerinde hatalı şekilde kayıt altına alınacağından, atık gönderim ve atık kabul bilgileri ile bunlara bağlı olarak Kütle Denge verilerine etki edecek olup hatalı değerlerin oluşmasına neden olabilecektir. Bu kapsamda Atık Yönetim Uygulamasında bazı yeni düzenlemelere gidilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Bu kapsamda MoTAT üzerinden herhangi bir şekilde hatalı başlatılan ve bu haliyle kabulü yapılan taşıma işlemleri hakkında İl Müdürlülerimize bilgi vermek ve kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla resmi olarak başvuruda bulunulması gerektiği tüm kullanıcılara Uygulama üzerinden duyurulmuş olup, söz konusu duyuruda başvuru şekli ayrıntılı olarak bildirilmiştir.
Bahse konu resmi başvurular atık işleme tesisinin bağlı bulunduğu İl Müdürlüğü tarafından belirtilen alan üzerinden gerçekleştirilmesi amacıyla Atık Yönetim Uygulaması üzerinden kayıt altına alınacaktır.
Bu kapsamda taşımaya konu tarafların, atık taşıma işlemlerinin Atık Yönetim Yönetmeliği 5-1(ü) maddesinde yer alan "tehlikeli atıkların neden olduğu çevresel kirlenme ve bozulmadan kaynaklanan zararlardan dolayı tehlikeli atığın toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması ve bertarafı faaliyetlerinde bulunanlar müteselsilen sorumludur" hükmü uyarınca yürütülmesi gerekmektedir.