İlimizde; konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma ve denetleme ile ilgili işlemler 2872 Sayılı Çevre Kanununa bağlı olarak Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan ve 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 29.06.2006 tarih ve B.18.0.ÇYG.0.02.00.02/7530 sayılı Genelgesi (2006/19) ile İlimizde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararı verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ile Polatlı Belediyesi’ne devredilmiştir.
Özellikle kış aylarında kullanılan katı yakıtlardan kaynaklı emisyonların etkisiyle gerek İlimizin coğrafik konumu gerekse meteorolojik koşullara bağlı olarak İlimizde hava kirliliği zaman zaman limit değerleri aşmaktadır. Bu kirliliğin önlenmesi amacıyla da İlimiz Mahalli Çevre Kurulunca ilave tedbirler alınmaktadır. Bu çerçevede; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi” konulu 28.09.2010 tarih ve 16691 sayılı 2010/14 Genelgesinin uygulanmasına 2015-2016 kış sezonunda da devam edileceğinden, 04.10.2012 tarih ve 2012/50 sayılı Ankara Mahalli Çevre Kurulunda alınan kararların uygulanmasına 2015-2016 kış sezonunda da devam edilecek olup, ayrıca, İlimizde yaşanan hava kirliliğinin azaltılması ve hava kalitesinin iyileştirilmesi için Bakanlığımız talimatıyla Ankara İli Temiz Hava Eylem Planı hazırlanmış 26.03.2015 Tarihinde Mahalli Çevre Kurulu Toplantısında görüşülerek yürürlüğe giren ve Müdürlüğümüz Web adresinde yayınlanmakta olan Plan kapsamında iş ve işlemler yürütülmektedir. Diğer taraftan; İlimizde Hava Kalitesinin Korunması kapsamında ısınma amaçlı kullanılan yakma sistemlerine yönelik uyulması gereken uygulamalar aşağıda çıkarılmış olup, denetim ekiplerince yapılacak denetimlerde aşağıda belirtilen hususlara aykırılıkların tespiti halinde ilgililer hakkında yetki devri yapılan belediyeler tarafından yasal işlem uygulanacaktır. |
GENEL KURALLAR
· İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince tüm katı yakıt satıcılarına belirlenen şartları sağlamaları halinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce “KATI YAKIT SATICISI KAYIT BELGESİ” verilmektedir. “KATI YAKIT SATICISI KAYIT BELGESİ” olmayan satıcıların yakıt satışı yapması yasaktır.
|
· 2015-2016 ısınma döneminde ısınma amaçlı olarak kullanılacak doğalgaz, katı ve sıvı yakıtların dışında petrol koku, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, gazete hariç olmak üzere ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaktır.
· Kömür pazarlamacıları, yalnızca Ankara Valiliğinden (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) izinli kömür üreticisi veya ithalatçıların torba kömürlerini pazarlayacaktır. İşyeri veya depo mahallinde torbalama yapılmayacak ve açık kömür bulundurulmayacaktır. İşyeri veya depodan veya tüketiciye sattığı kömürlerden numune alınması işlemlerinde denetim elemanlarına gerekli imkanı sağlayacaktır. Yapılacak denetimlerde yukarıdaki hususlara uymayanlar, istenilen belgeleri ibraz etmeyen, İl Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere sahip olmayan kömürleri satan pazarlamacılara, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanacaktır.
· Site yöneticileri ve hane sahipleri Mahalli Çevre Kurulu Kararında özellikleri belirtilen ve Ankara Valiliği tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabileceklerdir. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır. Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almak zorundadır.
· Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, soba ve bacaların temizliğinin yapılmasından sorumludur.
· Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cürufun belirlenen yerler harici alanlara dökülmesi yasaktır.
· Yapılacak denetimlerde yukarıdaki hususlara uymayanlar, istenilen belgeleri ibraz etmeyen, İl Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere sahip olmayan yakıt kullananlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ilgili hükümleri uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.
Yukarıda belirtilen hususlar konusunda bütün vatandaşlarımızdan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, Sivil Toplum Örgütlerinden daha duyarlı davranmalarını ve görülen olumsuzlukların ilgili Makamlara bildirilmesi beklentisi içerisindeyiz.
Ayrıca; İlimize kurulmuş olan hava kirliliği ölçüm istasyonlarından alınan hava kalitesi verilerine internet ortamında her an ulaşmak mümkün olup, www.havaizleme.gov.tr adresinden bu veriler takip edilebilir.
Uygunsuz yakma sistemi, uygunsuz yakma tekniği, uygunsuz yakıt kullanılması, enversiyon ve meteorolojik faktörlerin etkisiyle ilimizde lokalde olsa hava kirliliği yaşanmaktadır. Temiz bir hava solumak için yukarıda belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.
TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARI, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İLE HALKIMIZA SAYGI İLE DUYURULUR
ANKARA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ